כולנו הגענו כאן לעולם במטרה אחת: לעשות את רצון ה' ולהשלים את שליחותנו בעולם. שאיפתנו תמיד היא לעבוד את ה' במרץ, בחשק, בשמחה, ולהגיע לשלמות המידות והמעשים. אך מה מפריע לנו?
היצר הרע. בשפה העברית הוא דומה מאוד לאגו של כל אחד מאיתנו. היצר הרע משתמע אצל כולנו כאילו הוא רק מפיל אותנו בתורה ובמצוות, אך לא רק. בפועל, הוא מחבל בכל מה שקשור לכוחות הטמונים בנו להתעלות מעל המידות הרעות.
במהלך החיים אנחנו מוצאים את עצמנו במאבק תמידי בין שני החלקים שבתוכנו: היצר הרע (האגו) והיצר הטוב (הנשמה). הנשמה בחיפוש מתמיד אחר האמת. האדם - הנמצא באמצע - נדרש לבחור, וזהו האתגר הגדול של החיים.
חוסר עבודה על המידות, במילים אחרות, הוא לתת ליצר הרע להוביל אותנו.
מודל האניאגרם הוכר בארץ על ידי חלוצת הגישה, גב' אסנת ידגר. גב' ידגר ייסדה את המרכז הישראלי לאניאגרם, אימנה מאות אנשים והכשירה עשרות מאמנים. באופן ייחודי, פיתחה גב' ידגר את רעיון הדיאלוג עם האגו - פריצת דרך משמעותית בהתפתחות האישית.
בהשקפה ייחודית, המשלבת שימוש במודל ככלי ליציאה מהקיבעון, אלפי נשמות זוכות לבחור בטוב מדי יום, בזכותה.
מהו מודל האניאגרם?
מודל האניאגרם הוא עולם שלם של מודעות אישית שבתוכו אוצר בלום של פוטנציאל לבחור בטוב דרך הנשמה. האניאגרם מורכב מתשע נקודות מבט על החיים. המודעות האישית של האניאגרם עוצמתית ברמות שקשה לתאר ולשער!
כל אחד מתשעת הטיפוסים מתאפיין בדפוסי חשיבה, רגשות, תפיסות והתנהגויות שונות. לכל טיפוס יש עדשה דרכה הוא רואה וחווה את החיים. נקודת המבט שלנו יוצרת אצלנו את הרושם שזה העולם, שזו כביכול האמת. בפועל, זו רק נקודת הראייה שלנו. עובדה – אדם אחר עם אותו ניסיון חושב ומרגיש אחרת. עדשות אלה מגבילות אותנו, כי אנו מאמינים שזהו המציאות, אך אנו מסתכלים על חלק צר ומוגבל ממנה. ברגע שאנחנו מבינים שזו רק תפיסה אישית שלנו, קל לנו יותר לבחור להגיב אחרת לכל אתגר, קושי וניסיון, ולהישאר מחוברים למתנות והחלקים החיוביים שבנקודת המבט האישית.
בכולנו קיימים כל תשעת הטיפוסים במינונים שונים, כך שאנחנו לא תשעה סוגים שונים של אנשים, אלא תשעה סוגי מבטים על החיים. לכל אחד מאיתנו יש טיפוס ראשי שהוא דומיננטי יותר מהשאר, וצירופים שונים של טיפוסים אחרים המרכיבים את פרופיל האישיות הייחודי.
אף טיפוס לא טוב יותר מטיפוס אחר. לכל טיפוס יש איכויות ומתנות ייחודיות לו, ויחד איתן מגבלות וחולשות.
ה-1 בוחן את אמת ושקר - חשוב לו מאוד לעשות מה שנכון. בו זמנית הוא נוטה למתוח ביקורת כשדברים אינם מתנהלים כשורה.
ה-2 מסייע ונותן את עצמו לאחרים, וכל שאיפתו הוא לסייע לזולת. יחד עם זאת הוא לעיתים שוכח את צרכיו האישיים ומרגיש לא מוערך.
ה-3 מונע בעזרת 'מנוע טורבו' של עשייה והתקדמות לעבר המטרה, אך עלול לשכוח את הרבדים הפנימייים בחיים בזמן המרדף להצלחה.
ה-4 בחיפוש תמידי אחר משמעות, ומעניק צבע ועומק לחיים. סערות ליבו מביאות אותו להתמודדות תמידית עם שמחה וקבלה פנימית.
ה-5 צמא לידע ולעצמאות. חשוב לו לדעת, להבין ולהבחין עד הסוף, אך היה מעדיף ללמוד על העולם מהצד ולא להתערבב עם הבריות.
ה-6 אחראי, נאמן ומסור, וניתן לסמוך על נאמנותו. קשה ל-6 לסמוך על אחרים בקלות, ועל כן הוא מגלה חשדנות יתר.
ה-7 אוהב חופש, שמחה והרפתקאות. הוא לא מתיאש מהר, אך לא אוהב הגבלות וכללים שהם חלק בלתי נפרד בחיים.
ה-8 מומחה בשליטה ובהובלה ואינו ממהר לגלות חולשה. בעקבות זאת הוא מתקשה לחשוף את הצד הרך שבו.
ה-9 שואף להרמוניה ושלווה. הוא ממהר לוותר ולהשכין שלום, אך מתקשה לעמוד על שלו ולהשמיע את קולו.
הרמב"ם שלל את החשיבה שמעשיו של האדם תלויים במזל שבו הוא נולד:
"השיגעונות אשר ישקרו בהם חכמי הכוכבים, אמיתיות. כי יחשבו שמולד האדם ישימהו בעל מעלה או בעל חסרון, ושהאיש מוכרח על המעשים ההם בהכרח". [ שמונה פרקים פרק שמיני ]
בהמשך דבריו הסביר הרמב"ם כי האדם נולד עם תכונות בסיסיות – מהמזל בו נולד – תכונות, שמקשות או מקלות עליו את הבחירה:
"הכנת המזגים... שיקל לו עניין או יכבד". ואולם, אם זאת שהמזל יכול להקשות על הבחירה, עדיין הוא לא שולל אותה. כי אמנם קשה הדבר לאדם לבחור נגד תכונותיו, אולם הדבר אפשרי בהחלט.
כאשר מכירים את המודל לראשונה, לפתע מבינים מדוע אנו פועלים כפי שאנחנו פועלים! זה כמו לעמוד מול מראה החושפת בנו רבדים באישיות שלנו שבדרך כלל נסתרים מעינינו.
המדהים הוא שהאניאגרם מאפשר לנו לא רק הבנה עמוקה של עצמנו, אלא גם של האנשים סביבנו.
זה להתהלך בעולם עם נפילת אסימונים מתמדת על ההתנהלות של האנשים סביבנו, ולקבל ראייה חדשה לגמרי. זה יותר מלדון לכף זכות -
זה פשוט להבין!